94 Likely Questions From 2018 JAMB Novel (Chapter Summarized)

Chapter One_
1. For what purpose is Tayo travelling to England? Ans: To take up a scholarship at Balliol College, Oxford
2. What is the name of Tayo’s school in England? Ans: Balliol College
 3. What is the significance of Tayo’s visit to relatives before embarking on his journey to England? Ans: It is their tradition
 4. Through what means of transportation does Tayo travel to England? Ans: Water
 _Chapter Two_
5. Why is Tayo surprised that people do not greet each other in passing in England? Ans: Because in Nigeria, so much value is attached to greetings
 6. In what subject did Bisi receive the highest honours? Ans: Geography
7. In the Ajayi motto, all things are expected to be done with moderation except what? Ans: Stud h:
>>>Click here to view this advertisement<<<
 _Chapter Three_
 8. Who is Mr Barker? Ans: He His headmaster and Mr Faircliffe’s old colleague
 9. What reminds Tayo of his mother in the Barkers’ house? Ans: Isabella cooks wonderful meals in a way that reminds Tayo of his motherFaistine was in her third year of study when? Ans: Tayo met her for the first Time
 _Chapter Four_
11. What is Vanessa Richardson’s nationality? Ans: English
12. What is the name of the friend that Vanessa wrote a letter to, concerning the status of women? Ans: Jane
13. What is the full meaning of JACARI according to the novel? Ans: Joint Action Committee against Racial Inequality
 _Chapter Five_
14. What are Christine’s reasons for putting an end to her relationship with Tayo? Ans: Because she was called ‘clingy’ and the fear of her boy being snatched by some woman
 15. The language of fun among Tayo’s Nigerian friends is? Ans: Pidgin
 16. What are the things that made Tayo remember home each time he is at Christine’s place? Ans: Her cooking which reminds him of mama and the juju and highlife music she plays
 _Chapter Six_
 17. What is the trait that Nessa cherishes in Tayo and that is absence in Charlie and Mehul? Ans: Humility
 18. What does Nessa mean by saying she has a ‘’small confession’’ to make? Ans: She has connections to Nigeria as her father is a colonial officer over there
19. What did Tayo name Vanessa as? Ans: Moremi _
Chapter Seven_
 20. What delicacies did Vanessa’s mother make to welcome her daughter? Ans: Chicken pie and cake 21. For what occasion did her mother ask her whom she was inviting? Ans: Christmas party
 22. Whom did Vanessa’s father invite for the occasion? Ans: His South African racist miner friends.

 >>>Click here to view this advertisement<<<

 _Chapter Eight_
23. How old was the Richardson’s house when Tayo attended a party there? Ans: About 200 years
 24. “We all get embarrassed by our parents”. Who said this? Ans: Tayo
25: To whom was it said? Ans: Vanessa’s
 _Chapter Nine_
26. What, according to the narrator, did Nessa admire in Tayo when she visited him in the room and saw him organizing his records in piles? Ans: His tidiness
 _Chapter Ten_
 27. Where did Simon suggest that they (him, Tayo and their two girlfriends) spend Easter? Ans: Paris 28. Christine died by——? Ans: Suicide
 29. Why did Tayo feel guilty about Christine’s death? Ans: His refusal to respond properly to her letters and not giving her attention

 >>>Click here to view this advertisement<<<m

 _Chapter Eleven_
30. Who is the only family Tayo has in England? Ans: Tunde
31. Why does Vanessa’s father detest Uncle Tony? Ans: To him, he is unconventional to him and because he had the opportunity of achieving a place at Cambridge University which Vanessa’s father didn’t have
32. What qualities did the narrator ascribe to Nancy? Ans; She is being described as having a ‘supercilious (arrogantly proud) tone and feigned generosity’
 _Chapter Twelve_
 33. What made Tayo realize how lucky he was for getting a scholarship at Balliol? Ans: He witnessed the life of struggle most African students live, engaging in ridiculous and exhausting jobs such as bakery and hospital work to make ends meet
 34. What do the signs: “No Dogs, No Irish, No Coloureds’’ (Africans and Indians) symbolize in the novel? Ans: Racism
 35. The least strenuous work was reserved for whom? Ans: The English
 _Chapter Thirteen_
 36. Where was bathing done since there is no bathroom in Tunde’s house? Ans: Kitchen or public baths.
37. For what purpose(s) did Tunde throw a party in his house? Ans: For Tayo and to celebrate Gambia’s independence
38. ‘’Nigerian women are the best’’ who said this? Ans: Yusuf

 >>>Click here to view this advertisement<<<

 _Chapter Fourteen_
 39. Whose wedding did Tayo and Vanessa attend? Ans: Yusuf’s
 40. Joyce was expected to be the bride, but the bride turned out to be whom? Ans: Joy
41. ‘’No! Don’t Moremi me’’ Who made this statement? Ans: Vanessa
 _Chapter Fifteen_
42. On New Year’s Eve, what happened to Tayo? Ans: He woke up homesick
43. Where did he buy his chicken from? Ans: The Covered Market
 _Chapter Sixteen_
 44. The finest hotel in Oxford is…? Ans: Randolph Hotel
45. According to the narrative, who is Tayo’s favourite uncle? Ans: Uncle Kayode
 _Chapter Seventeen_
46. Who invited Tayo to lead his school assembly with a lecture on Nigeria? Ans: Mr Richardson
47. ‘’What are your intentions with my daughter?’’ Who made this statement? Ans: Mr Richardson
48. Who sent Tayo the telegram which reads: ‘’Baba is in hospital, recovering. Return home immediately’’? Ans: Tayo’s mother
 _Chapter Eighteen_
 49. What does Tayo despise Mr Richardson for? Ans: Bigotry
50. Who is Dele? Ans: The village drunk
 _Chapter Nineteen_
51. What circumstance led to the end of Tayo and Vanessa’s relationship? Ans: Tayo impregnated a woman _Chapter Twenty_
 52. In this narrative, Nessa’s dreams as portrayed by the writer are…? Ans: Writing about African art and culture
 53. Who is Salamatou? Ans: A single mother of half-caste Sulaiman

 >>>Click here to view this advertisement<<<

 _Chapter Twenty-one_
54. In Tayo’s opinion, what are the root causes of oil corruption and a broken civil service in Nigeria? Ans: Greed and mismanagement
55. In what university was Tayo offered a job? Ans: Birmingham University
56. Who is Miriam? Ans: Tayo’s wife
 _Chapter Twenty-two_
57. Whose diary did Tayo discover in his study? Ans: Vanessa’s
 58. Why is Miriam loved by Tayo’s family? Ans: She nursed Tayo’s father with care when he had strokel
 _Chapter Twenty-three_
59. Whose house is described as ‘Beauty in the Heart of Darkness’? Ans: Uncle Kayode’s house
60. What is the name of the local artiste that took Tayo to the village? Ans: Akin
 _Chapter Twenty-four_
 61. What led to the closure of universities? Ans: University students protest
62. For what reason is Tayo Opposed to leaving the country? Ans: He wanted to wait and help his students
 _Chapter Twenty-five_
 63. In order of occurrence, what are the challenges Tayo faced that made him reconsider leaving Nigeria? Ans: The broken pipe, his house boy’s leave of him, his disappointment in the Foundation and threats to his life.
64. What was his purpose of planning to travel to New York, even though he eventually could not? www.rafajii.wapka.mobi Ans: To receive an award for his book
65. Why did Simon arrange a meeting for Tayo and whom did he hold it with? Ans: To help in the possible funding of Tayo’s university
66. What was the outcome of the meeting? Ans: Disappointment
 _Chapter Twenty-six_
 67. Who challenged Tayo on the road on his way home? Ans: The soldiers
68. What reason did the soldiers give for bringing Tayo home? Ans: They said Tayo had an accident while driving recklessly
 _Chapter Twenty-seven_
69. What circumstance led to the death of Nessa’s mother? Ans: Cancer
70. What killed Tayo’s father? Ans: Stroke
 71. By what means did Tayo’s mother die? Ans: An accident

 >>>Click here to view this advertisement<<<

 _Chapter Twenty-eight_
72. How many years of marriage did Nessa and Edward celebrate at their wedding anniversary? Ans: 18 years
 73. ‘’To the woman I love, and with whom I have walked the best 18 years of my life’’. Who made this statement? Ans: Edward
74. To whom was the statement made? Ans: Vanessa
_Chapter Twenty-nine_
75. What is responsible for the divorce between Tayo and his wife? Ans: Tayo took priority in his students over his wife and child
76. For what reason was Tayo detained? Ans: For showing his students Perry Henzel’s film, The Harder They Come.
 _Chapter Thirty_
77. What does Vanessa mean by the pick-up-your-stick-and-sandals marriage? Ans: A kind of love story wherein two lovers who are each other’s first love do not get to marry each other but meet later in life to re-unite
78. ‘’Ah, fuck you, Mum!’’ Who said this? Ans: Suleiman
 _Chapter Thirty-one_
 79. What is the name of the home in which Nessa went to check on her aged father? Ans: The Carrington Home for the Elderly
80. For what reason did Nessa tell her father when she was going to the airport? Ans: To meet Tayo
 81. What was her father looking for before she came? Ans: His pen
 _Chapter Thirty-two_
 82. What is name of Tayo’s driver? Ans: Abdou
83. ‘’Marriage is a serious thing’’ who said this? Ans: Tayo
84. To whom was it said? Ans: Abdoun
 _Chapter Thirty-three_
85. In what part of the U.S. did Kemi reside? Ans: San Francisco
86. Whose money was used for Tayo’s treatment after his accident? Ans: Miriam’s
_Chapter Thirty-four_
 87. Why was Vanessa initially reluctant to publish her father’s manuscript? Ans: The poor relationship between her and her father
 88. Why did Vanessa’s mother return to England with young Vanessa, while her father remained in Nigeria? Ans: Vanessa’s mother had an affair with their gardener, Danjuma.
 _Chapter Thirty-five_
89. Tayo was employed to teach Oral histories in Northern Nigeria and the political history of West Africa in? Ans: San Francisco.
90. ‘‘…Race is a part of the fabric of this nation. You’re either black or you’re white, and this affects every aspect of your life’’ who said this? Ans: Kwame
91. To whom was this said? Ans: Tayo

 >>>Click here to view this advertisement<<<

 _Chapter Thirty-six_
92. What honorary degree did Tayo receive? Ans: Doctorate of literature
93. Who asked Tayo and Nessa to help take a photograph of them? Ans: A middle-aged couple
94. Did Miriam grace the occasion of Tayo’s award of honorary degree? Ans: Yes


 _*Please share this to help others.*_


 Also read; How to reprint 2018 UTME slip to know your examination centre and date Summary of Independence


Also read: How to pass 2018 UTME

Post a comment

0 Comments